Kateřina Lustigová - blogerka roku
Zelňačka:

Nevím jak je to u vás, ale u mě změna počasí s sebou nese i změnu jídelníčku. Čím větší je zima, tím větší mám chuť k jídlu. A co je ještě větší problém, mám chuť na samý ty těžký jídla. Takovou tu klasiku. Takže jsem udělala zelňačku. Zelňačka patří k prvním polívkám, který jsem se od mámy naučila. Je pro mě docela těžký sepsat přesnej recept, protože já tohle dělám dost od oka, ale snažila jsem se. Sepsala jsem pro vás základ, ale vždycky dochucujte podle sebe. Přece jenom někdo má rád kyselejší a někdo zase sladší…

Já dělám zelňačku hustou, sytou a sladší – s chlebem ji máme vždycky jako hlavní chod. Jo a taky jí dělám vždycky kotel, protože je hned pryč, takže berte ten největší hrnec, co máte…

zelňačka 2
co budete potřebovat:

6-8 porcí, 1 hodina

2 sklenice zelí ve skladko-kyselém nálevu (kdo má rád polévku kyselejší použije kysané)
2 litry vody (ideální je vývar, ale pokud nemáte, nevadí)
3 větší brambory
2-3 nožičky ostravské klobásy
1 kelímek smetany ke šlehání (31%)
2-3 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
2,5 lžíce mleté sladké papriky
3 bobkové listy
3 kuličky nového koření
1 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky mletého nového koření
1/2 lžičky kmínu
sůl a pepř

postup:

Brambory jsem oloupala, nakrájela na menší kostičky, opláchla a dala vařit do vody společně s bobkovým listem, novým kořením, kmínem, solí (cca 2 lžičky) a trochou pepře. Do druhýho hrnce jsem mezitím dala na mírnym ohni vařit zelí i s nálevem (zalila jsem ho vodou tak, aby bylo ponořený) a nechala jsem ho vařit doměkka (cca 15 minut).

Když byly brambory skoro uvařený (trošku syrový ve středu), přidala jsem k nim zelí i s trochou vývaru z něj (cca jeden hrnek) a nechala jsem minutku povařit společně. Mezitím jsem smíchala smetanu s moukou. Mouku jsem přidávala do smetany postupně – nemělo by z toho bejt těsto, ale tekutá hmota bez hrudek) a přes sítko jsem přelila do polívky. Nechala jsem mouku a smetanu nechat povařit a polívka tak zhoustla. V mezičase jsem na pánvičce rozpustila máslo a přidala jsem mletou sladkou papriku. Tím mi vznikla papriková jíška. Z plotny jsem jíšku dala hned, když se paprika s máslem spojila. Kdyby tam byla paprika totiž dýl, zhořkla by. Hotovou jíšku jsem přelila polívky a zase jsem nechala provařit. Polívka tím získala krásnou barvu. Pak už jsem jen přidala na kolečka nakrájenou ostravskou klobásu. Dochucovala jsem cukrem (pokud je hodně kyselá),  octem (pokud je moc sladká) a pak solí a pepřem. Polívka se dá taky naředit trochou vody, pokud je moc hustá a zahustit moukou rozmíchanou v trošce vody, když je řídká.

Polívku mám úplně nejradši s čerstvým chlebem.

PS: Zelňačka chutná nejlíp druhej den..takže se nebojte ji nechat odležet!

Tak šup do kuchyně!

K.

zelňačka 3