Zeleninový vývar:

Vývar je k dobrýmu vaření nezbytnost. V každym druhym receptu ho vidíme na seznamu surovin. No a protože nechceme používat bujón z kostky, tak si uděláme poctivej, domácí a plnej zeleniny. Nejlepší je uvařit si ho jednou za tejden hodně a pak ho postupně přidávat do jednotlivejch jídel. Existuje asi milion způsobů, jak ho připravit a určitě můžete hodně improvizovat. Tady máte spíš takovej základ, kterej si můžete upravit podle libosti.

Obecně platí, že čím větší kusy zeleniny, tím delší bude doba vaření. Když zeleninu například nastrouháte, vývar budete mít hotovej klidně už za půl hodiny.

Olympus Digital Camera

Co budete potřebovat:

2 hodiny

2,5 litru vody
2 velké mrkve
1/2 celeru
1 petržel
3 stroužky česneku
2 menší šalotky
1/2 velké cibule nebo 1 menší
1 stonek řapíkatého celeru
3 cherry rajčata nebo 1 střední rajče
4 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
nať z mrkve
pár stonků hladkolisté petržele
3 snítky čerstvého tymiánu

Postup:

Všechno, co bylo potřeba, jsem nejdřív pořádně omyla a osušila. Mrkev, petržel, celer a cibuli jsem rozkrojila na půlky nebo poloviny (všechno nechávám se slupkou) a opekla na suchý pánvi tak, aby byl povrch zeleniny lehce černej. Stejně tak jsem opekla i česnek a šalotku. Všechno jsem hodila do velkýho hrnce, přidala jsem rajčata, řapíkatej celer, koření a bylinky a zalila vodou.

Zeleninu, kterou jsem opekla na pánvi, můžete určitě klidně takhle opéct i v troubě třeba na dvacet minut na 180 stupňů. Záleží na tom, co je vám příjemnější.

Vývar nesolím, protože solím pak až finální jídlo, ve kterém ho použiju.

Na nejslabším plamínku jsem nechala vývar necelý dvě hodiny probublávat. Největší kusy zeleniny jsem z vývaru vyndala a zbytek jsem přes sítko (nejlíp použijte buď utěrku, plátýnko nebo jako já látkový pytlík na sypanej čaj) scedila, aby byl co nejčistší. Hotovej vývar jsem hned zchladila (nejlíp za oknem v zimě) a přelila do nádoby, kde jsem ho chtěla skladovat.

Z tohodle množství vody mi zbylo cca 1,5 litru čistýho vývaru.

Pokud vývar budete mít v lednici, doporučuju ho spotřebovat tak do tejdne. Pokud ho v nejbližší době využívat nebudete, dejte si ho do mrazáku:) Hodit se vám bude určitě!

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA