Kateřina Lustigová - blogerka roku
Těstoviny s citrónem a cuketou:

O tomhle receptu se mi zmiňovala máma dost často. Vždycky mi říkala, že Marťa (bráchova přítelkyně), dělá výborný těstoviny s cuketou a že je musim taky nutně zkusit. Recept tenkrát Marťa našla prej někde v časopise a takhle se dostal až ke mně. Hned jak jsem ho zkusila, tak jsem se do tý chutě zamilovala a věděla jsem, že ten recept potřebujete nutně taky. Upravila jsem si trošku množství surovin, aby to bylo víc vláčný a prémiový (prémiový říká vždycky Nikča, když dává do všeho dvojnásobek slaniny a parmazánu) a dost spokojenej je s touhle verzí i Adam. Hodně mu tam chutná spojení citrónu a chilli, tak snad zachutnaj i vám! Jsou to vlastně takový svěží Carbonara, protože základem omáčky je žloutek a parmazán, ale navíc je tam citrónová kůra♥

Co budete potřebovat:

2 porce, 25 minut

cca 200 g těstovin (já použila kukuřičné)
100 g slaniny na plátky
1 střední cuketa (cca 200 g)
kousek chilli papričky
3 žloutky
40 g parmazánu
60 ml smetany ke šlehání 31%
1/2 lžičky čerstvě nastrouhané citrónové kůry
hrst nasekané čerstvé petrželky
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Nejdřív jsem si nastrouhala cuketu najemno, lehce jsem ji osolila, rukama promíchala se solí a nechala tak deset minut stranou, aby cuketa pustila přebytečnou tekutinu. Pak jsem si nakrájela plátky slaniny na kostičky a dala jsem vařit osolenou vodu na těstoviny. Mezitím jsem si ještě nastrouhala parmazán a citrónovou kůru a oddělila jsem žloutky do mističky. Ke žloutkům jsem přidala nastrouhanej parmazán, citrónovou kůru a smetanu. Všechno jsem pořádně promíchala vidličkou a dala stranou.

Do vroucí vody jsem dala vařit těstoviny, cuketu jsem scedila a pak ještě pořádně rukou vymačkala všechnu přebytečnou tekutinu. Na středně rozpálenou pánev jsem pak dala opéct slaninu dozlatova, k tý jsem pak přidala najemno nakrájený chilli (množství dávejte podle chuti a pálivosti papričky) a na závěr cuketu. Všechno jsem společně nechala tak dvě minutky opéct a pořádně jsem promíchala. Pánev jsem odstavila z plotny a hotový těstoviny jsem nasypala do pánve k cuketě, slanině a chilli. Počkala jsem tak minutku dvě a nalila jsem do těstovin připravenou omáčku ze žloutků a parmazánu. Je fakt důležitý chvíli počkat, až těstoviny nebudou úplně vařící, jinak se vám žloutek uvaří a místo omáčky budete mít vajíčkovou směs.

Těstoviny jsem pak promíchala s omáčkou, čerstvě nasekanou petrželkou a ještě jsem podle chuti trošku dosolila.

Na závěr jsem každou porci posypala ještě trochou čerstvě nastrouhanýho parmazánu.

Tak šup do kuchyně!

K.