švestkové knedlíky:

Motání ovocnejch knedlíků je u nás v rodině už tradice. Je to totiž tátův recept a táta nás u toho potřebuje jako asistenty. Vždycky někdo přiveze k rodičům ovoce, sejde se zbytek rodiny, táta udělá těsto a každej motá knedlíky. A protože se knedlíků vždycky dělá opravdu hodně, platí u nás pravidlo, že kolik si jich kdo umotá, tolik jich může sníst. Začínáme vždycky jahodama a končíme švestkama. U tohodle receptu obecně platí, že čím víc pomocníků, tím je dřív hotovo…a co vy? Máte taky nějakou tradici?

dsc 0632 d
budete potřebovat:

4-6 porcí, 1 hodina + vaření brambor

Na těsto:
250 g měkkého tvarohu (nejlépe ten v alobalu)
sklenička dětské krupičky (2 dcl)
1 vejce
1,5 lžíce rozpuštěného másla
2 střední brambory
sůl
hrubá mouka na podsypávání těsta

Na dochucení:
mák
cukr moučka
máslo

Postup:

Nejdřív jsem si uvařila brambory ve slupce, nechala je zchladnout a oloupala jsem je. Připravila jsem si vál, na kterej jsem vysypala krupici a uprostřed krupice jsem udělala důlek. Kolem důlku jsem dala dokola tvaroh a doprostřed jsem nastrouhala najemno brambory, přidala jsem vejce, máslo a špetku soli. Takhle připravenou hromádku jsem pak rukama zpracovala v těsto. Chce to pořádně prohňácat, aby se všechno co nejlíp promíchalo a spojilo. Je to fakt hodně důležitý. Proto na vypracování těsta pracuju cca 10 minut, ale klidně i dýl. Těsto jsem po vypracování rozdělila na čtyři pokud možno stejné části. Každou část jsem vyválela nejdřív rukou do dlouhé nudle a pak jsem pomocí válečku vytvořila asi 50 cm dlouhej, 10 cm širokej a tak 3 mm vysokej plát těsta. Těsto jsem si podle potřeby celou dobu podsypávala hrubou moukou. Na takhle připravený těsto jsem vyskládala švestky dostatečně daleko od sebe, těsto sem kolem nich nakrájela a začala motat knedlíky. Vzhledem k tomu, že to dělám už asi od dvou let, tak v tom mám značnou praxi. Každopádně nejdřív jsem spojila užší strany k sobě a pak ty po stranách. Když se mi těsto lepilo, použila jsem opět hrubou mouku. Cílem je, aby těsto bylo těsně u švestky. Takhle pokračujeme do tý doby, než nám dojde těsto nebo ovoce. Pokud vám dojdou první švestky, použijte na zbytek těsta třeba oloupaný kousky jablek.

Knedlíky jsem vařila 7 minut  od bodu varu v hrnci tak, aby se na sebe nelepily. Když jsou švestky menší, stačí i 5 minut.

Hotový knedlíky jsem posypala namletým mákem, který jsem smíchala s cukrem moučka v poměru 1:1 a zalila rozpuštěným máslem.

Knedlíky vystačí jako hlavní jídlo, ale klidně je můžete podávat jako dezert.

Tak šup do kuchyně!

K.

dsc 0643