Kateřina Lustigová - blogerka roku
Quinoa salát s fenyklem a sušenými rajčaty:

V poslední době jsem si hodně zamilovala quinou. Možná proto, že je strašně snadná na přípavu. Možná proto, že je bezlepková a mnohem zdravější než můj oblíbenej kuskus. Stejně jako právě třeba kuskus se dá udělat na milion způsobů a můžete ji kombinovat snad se vším. Základem je quinou dobře uvařit. Trvalo mi sice sto let, než jsem na to přišla, ale teď vám to můžu konečně sepsat. Je to děsně jednoduchý-nevěřte návodům na obalech:D

Dneska pro vás mám recept, kterej mě naučila moje teta. Díky ní a tomuhle receptu jsem znova přišla na chuť fenyklu, kterej mi do tý doby přišel děsně hašlerkovej. Když se ale fenykl opeče a dobře ochutí, je fakt skvělej. Tímhle děkuju tetě za recept i za zařazení fenyklu do mýho jídelníčku♥

P8180944
Co budete potřebovat:

cca 3 porce, 30 minut

200 g quinoi (já použila mix 100 g bílé a 100 g červené)
1,5 vody (může být i vývar)
1 střední fenykl
10 sušených rajčat naložených v oleji (bude potřeba i ten olej)
3 větší jarní cibulky
1 střední červená cibule
1 větší stroužek česneku
šťáva z půlky citrónu
čerstvá hladkolistá petrželka
čerstvý koriandr
extra panenský olivový olej
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Ze všeho nejdřív jsem připravila quinou. Tu jsem nejdřív propláchla v nějakym sítku s malinkejma dírkama. O tom sítku říkám schválně, protože já ji poprvý chytře nasypala do sítka s většíma dírkama a měla jsem ji po celý kuchyni. Pak jsem ji dala do hrnce, zalila dostatkem vody a vodu osolila cca jednou zarovnanou lžičkou soli. Neřídím se v tomhle návodama na obalu, protože když jsem to tak udělala, voda se strašně rychle vypařila a quinoa se mi připálila. Proto je lepší tam nalít vody dost a pečlivě kontrolovat, jestli je quinoa už hotová. Já ji vařila asi 15 minut. To, že je hotová poznám tak, že z kuliček vykouknou takový bílý klíčky, ale když do ní kousnu, ještě trošku křupne. Hotovou jsem ji hned přelila do sítka (uvařená je už větší, tak snad nepropadne) a propláchla jsem ji pořádně studenou vodou. Pokud quinou nepropláchnete, bude se vám lepit a nedosáhnete tý hezký sypký konzistence. Pokud chcete dělat třeba quinoa burger, určitě je lepší ji nechat lepivější a neproplachovat.

Cibuli jsem nakrájela na půl kolečka, česnek jsem nasekala najemno, sušený rajčata na menší kousky, jarní cibulku na kolečka  a fenykl na takový hranolky. U fenyklu je taky důležitý vykrojit hořkej střed a já odkrajuju i horní trčící zelenou část. Doporučuju si ho nejdřív rozkrojit na půlku a pak odstranit ten střed – stejně jako třeba jadřinec u jablka. Na jedný pánvi jsem opekla na středním ohni doměkka červenou cibuli s fenyklem – všechno jsem osolila, opepřila a zakápla citrónovou šťávou. Na druhý pánvi jsem nechala rozvonět česnek a přidala jsem k němu pak jarní cibulku. Když jarní cibulka lehce změkla, přidala jsem i nakrájený sušený rajčata a asi dvě lžíce oleje z těch rajčat. Dobrý je olej i rajčata vždycky nejdřív ochutnat, protože každej druh je jinak slanej a dochucenej. Podle chuti jsem pak směs dosolila a dopepřila.  Na smažení zeleniny jsem použila kombinaci olivovýho oleje a trošky másla.

Na závěr jsem nasekala hodně koriandru a čerstvý petrželky, všechno jsem smíchala dohromady a finálně dochutila solí a pepřem.

Salát si dávám jako hlavní chod klidně samotnej, ale super je i jako příloha k rybě nebo nějakýmu drůbežímu masu.

PS: Krásný smaltovaný mističky mám ze stránky www.hnst.ly a moc za ně děkuju! Jsou krásný♥

Tak šup do kuchyně!

K.

P8180873
P8180883
P8180888
P8180896
P8180903
P8180912
P8180915
P8180977
P8180973
P8180993
P8180989