Kateřina Lustigová - blogerka roku
Quinoa lívance:

Musím říct, že jsem za poslední dobu zkoušela hodně těst na zdravý lívance. Přece jenom je to dost „in“ a člověk na ně má pořád chuť z těch fotek na Instagramu. Jenže se mi moc nedařilo vymyslet nějaký ideální zdravější nadejchaný těsto. Tak jsem to vzdala a na lívance chvíli zapomněla.

Pak mi ale přišla nabídka na vytvoření několika zdravejch receptů k soutěži pro Globus, kde budou hrát hlavní roli vždycky tři různý ingredience, který musím v receptu použít. Zadání prvního kola soutěže, tedy prvního receptu, bylo – quinoa, kokosový olej a bio vejce. Nejdřív jsem přemýšlela o nějakym salátu, ale pak jsem sama sebe vyzvala a vrátila se k lívancům. První pokus byl klasicky nic moc, ale na druhej se mi podařilo vyladit skvělý těsto. Uvnitř nadejchaný a vláčný a zároveň krásně křupavý na krajích. V kombinaci s mandlovým máslem, oříškama a ovocem je to fakt nebe♥

Pokud máte i vy nápad, jak využít tyhle tři ingredience, můžete se zapojit do super soutěže. V čem spočívá? Stačí, když taky vymyslíte nějakej recept, kde použijete QUINOU, KOKOSOVÝ OLEJ A BIO VEJCE a výsledek nahrajete na stránky Globusu. Soutěž bude mít několik kol s různými ingrediencemi a v každým se hraje o dárkový koše s produkty ze sekce „Zdravý svět“ v hodnotě 1.500 Kč. Na konci soutěže bude taky vybranej absolutní vítěz, kterej vyhraje poukázku na nákup v Globusu v hodnotě 10.000 Kč.

A proč jsem se do akce zapojila? Jak víte, tak se snažím jíst zdravější jídla a k tomu jsou potřeba i zdravější suroviny. Často se stává, že některý suroviny musím kupovat ve zdravý výživě a nejsou k dostání ve velkejch supermarketech. V Globusu se teď na tuhle oblast ale hodně zaměřili a vznikla u nich sekce „Zdravý svět“, ve který seženete většinu potřebnejch věcí. Rozhodně maj největší výběr z týhle oblasti a proto jsem se rozhodla je podpořit. Vzniknul z toho super recept a navíc máte ještě možnost vyhrát skvělý dárky!

Inspiraci ode mě máte v podobě receptu na zdravý quiona lívance tady a další recept pro vás připravila Klárka. Na její inspiraci se můžete podívat přímo na stránkách soutěže, kde se dozvíte i podrobnější info:)

Veškerý informace i přihlášení do soutěže zde: www.globus.cz/soutez

Tak šup soutěžit! Držím palce a moc se těším, co vymyslíte vy♥

Co budete potřebovat:

3-4 porce (cca 18 menších lívanců), 30 minut

300 g uvařené quinoi (cca 100 g neuvařené – já použila mix bílé a červené)
120 g špaldové mouky
2 šťastná bio vajíčka
2 lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky skořice
1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
100 ml mléka
3 lžíce javorového sirupu
špetka soli
ovoce, oříšky, oříškové máslo a sirup podle chuti (já použila jahody, borůvky, mix ořechů, mandlové čoko máslo a datlový sirup)

kokosový olej na smažení

Postup:

Nejdřív jsem si uvařila quinou. Tu jsem nejdřív propláchla v nějakym sítku s malinkejma dírkama. O tom sítku říkám schválně, protože já ji poprvý chytře nasypala do sítka s většíma dírkama a měla jsem ji po celý kuchyni. Pak jsem ji dala do hrnce a zalila dostatkem vody. Neřídím se v tomhle návodama na obalu, protože když jsem to tak udělala, voda se strašně rychle vypařila a quinoa se mi připálila. Proto je lepší tam nalít vody dost a pečlivě kontrolovat, jestli je quinoa už hotová. Já ji vařila asi 15 minut. To, že je hotová poznám tak, že z kuliček vykouknou takový bílý klíčky a když do ní kousnu, ještě trošku křupne. Hotovou quinou jsem scedila přes sítko, nechala okapat a trošku vychladnout. Quinou v tomhle případě neproplachuju (to jen když ji chci sypkou do salátu).

Mezitím jsem si dala do mixéru ostatní suroviny – mouku, vejce, kypřící prášek, skořici, rozpuštěnej kokosovej olej, mlíko, javorovej sirup a sůl. Na závěr jsem přidala uvařenou studenou quinou a všechno pořádně promixovala dohladka (cca 2 minuty mixování).

Pánev jsem si rozpálila na nižší stupeň, přidala kokosovej olej a smažila lívance dozlatova z každý strany. Na jeden lívanec jsem dala vždycky větší lžíci těsta a rozprostřela na pánvičku. Je lepší je smažit pomalu při nižší teplotě, aby se hned nepřipálily.

Hotový lívance jsem potřela mandlovým máslem, naskládala je na sebe a zdobila rozmixovanejma oříškama, borůvkama, jahodama a datlovým sirupem.

Tak šup do kuchyně!

K.