Ovesné rizoto s hráškem:

V sobotu jsem měla svůj první workshop. Byl pro firmu Emco na téma ovesný vločky a já si na něj připravila tenhle úplně novej recept. Nejdřív jsem chtěla udělat jenom klasickou snídaňovou kaši na slanej způsob, jenže pak jsem začala přidávat víc a víc ingrediencí a vzniklo z toho plnohodnotý jídlo. Holky byly na workshopu překvapený, jak dobře to může chutnat a že vločky nejsou tolik výrazný, jak si myslely, že budou. Je to hlavně tím, že nepřidávám vodu, ale vývar. Jídlo má pak takovou plnější chuť. Určitě se tohle rizoto dá pojmout jako slaná ovesná kaše na snídani, já ho ale spíš preferuju k obědu nebo večeři. Dost mě na něm baví, že je strašně rychle hotový, fakt dobrý a jako bonus zdravý. Pro veganskou verzi doporučuju místo parmazánu použít vrchovatou lžíci lahůdkovýho droždí a samozřejmě vynechat vejce.

Jinak pokud si nejste jistý tou kombinací a děsí vás už název, tak jenom pro zajímavost jsem donesla tohle jídlo ochutnat Nikče. Nesnáší ovesný vločky a jídla z nich, takže to byl velkej test a chutnalo jí. Říkala, že jí to tam vůbec nevadí, takže se nemusí bát jídlo zkusit ani odpůrci vloček.

Ještě jednou moc děkuju Emcu za novou zkušenost a holkám, co se mýho prvního workshopu zúčastnily za skvělou atmosféru a hezký sobotní dopoledne♥

Pb030375
Co budete potřebovat:

1 porce, 15 minut

1 malá šalotka
40 g jemně mletých ovesných vloček
250 ml domácího zeleninového vývaru
25 g strouhaného parmazánu nebo vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
40 g mraženého hrášku
5 středních sušených rajčat naložených v oleji
1 vejce (nemusí být)
čerstvá pažitka
olivový olej
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Pokud jste už někdy dělali klasický italský rizoto, tak postup u tohodle ovesnýho je úplně stejnej, jenom s tím rozdílem, že tohle je mnohem rychlejší. Na pánvi jsem si rozpálila olej a na středním plameni opekla najemno nakrájenou šalotku. Chtěla jsem ji pěkně měkkou a ne opečenou. Na šalotku jsem pak nasypala jemně mletý ovesný vločky a zalila je domácím zeleninovým vývarem. Vývar tomu dodává skvělou chuť, určitě ho nenahrazujte bujónem v kostce. Na mírnym ohni jsem míchala vývar s vločkama, dokud se z toho nezačala tvořit kaše. Ve chvíli, kdy se vstřebal vývar do vloček, jsem přidala hrášek, nakrájený sušený rajčata a většinu parmazánu (trošku jsem si nechala na zdobení). Minutku jsem povařila (aby hrášek změknul) a pak jsem dochutila finálně solí a pepřem.

Ovesný rizoto jsem pak servírovala s volským okem, nasekanou pažitkou a parmazánem.

Tak šup do kuchyně!

K.

Pb030285
Pb030290
Pb030294
Pb030306
Pb030371
Pb030382
Pb030398