Nepečený cheesecake s jahodami:

Asi všichni známe ten sestřih hlášek z pořadu Prostřeno, kde se lidi snažej vyslovovat název tohodle dezertu. Říkaj tomu třeba číscejk, šísake, číský dort, chesekake a podobně. Vzpomenu si na to vždycky, když jdu cheesecake dělat. A taky si vzpomenu na to, že sem se vždycky hrozně bála dělat ten pravej pečenej. Přišlo mi dřív totiž divný dávat tvaroh do trouby. Teď už sice chápu, proč se to tak dělá, ale stejně mám ráda tu jednoduchost v nepečený verzi…

DSC_0505
Co budete potřebovat:

Korpus:
200 g máslových sušenek
70 g másla

Krém:
250 g ricotty
500 g tučného tvarohu
120 g cukru krystal
vnitřek jednoho vanilkového lusku
2 žloutky
75 g želatinového ztužovače za studena (Dr.Oetker)
šťáva ze dvou až tří limetek nebo dvou citrónů podle chuti
kúra z 1 limetky nebo citronu

Jahody a limetka na ozdobu
Dortová kulatá forma 26 cm

Postup:

Sušenky jsem rozmixovala v mixéru na drobečky a přilila jsem k nim rozpuštěný máslo. Zase jsem to rozmixovala a vznikla mi hmota, ze který jsem vytvořila základ dortu. Spodek formy jsem vyložila pečícím papírem (na pečící papír jsem si obkreslila spodek formy a pak jsem ho vystřihla) a hmotu jsem rovnoměrně lžící rozprostřela na dno. Připravenej korpus jsem dala na cca 30 minut chladit do lednice (čím déle, tím lépe), aby máslo zatuhlo a korpus se zpevnil.

Krém jsem připravila tak,  že jsem žloutek vyšlehala s cukrem, pak jsem přidala všechny ostatní ingredience a směs jsem utřela dohladka. Hotovej krém jsem rovnoměrně nanesla na korpus a nechala dvě hodiny zatuhnout v lednici (klidně tam může bejt i dýl).
Na závěr jsem dort ozdobila plátkama jahod, limetky a na závěr jsem tam naaranžovala lístky máty.

Tak šup do kuchyně!

K.

DSC_0502