Kateřina Lustigová - blogerka roku
Kotleta s Loumovic libečkovým dipem:

V tomhle receptu nejde o brambory, ani o kotletu. Jde tady o ten libečkovej dip. Pamatuju si, jak mi moje kamarádka Péťa poprvý říkala, že její brácha dělá takovou strašně dobrou omáčku z libečku a rajčatovýho protlaku. Moc jsem si to neuměla představit, ale pak jsem měla na jednom pikniku možnost tuhle libečkovou věc zkusit a naprosto jsem se zamilovala. Je to fakt strašně jednoduchý, strašně dobrý a univerzální. Takže tímto děkuju Honzovi Loumovi za super recept, všechna sláva jde s touhle věcí rozhodně za ním:) A vy to určitě vyzkoušejte taky, je to totiž fakt skvělý jak k masu, tak jenom samotný třeba na opečený bagetce. Já to třeba teď dávala i pod maso do domácího burgeru. A kdyby nebyl doma tehdy Adam, tak si to udělám doma jenom s kopou těch brambor bez kotlety:D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co budete potřebovat:

2 porce, 35 minut

2 vepřové kotlety (tyhle byly z řeznictví Naše maso – jsou dražší, ale fakt stojí za to jednou za čas)
4 velké brambory
1 lžička mletého kmínu
2 velké hrsti libečku
100 g rajčatového protlaku – cca 4 lžíce (já používám ten z tuby z Marks & Spencer nebo od Alnatura z DMka)
1 malý stroužek česneku
2 lžíce extra panenského olivového oleje + olej na brambory
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Ze všeho nejdřív jsem si oloupala brambory a nakrájela je cca na půl centimetru silný plátky. Omyla jsem je vodou a osušila utěrkou. V misce jsem je pak smíchala s olejem, solí a mletým kmínem. Plátky brambor jsem naskládala na plech s pečícím papírem a na 180°C jsem brambory pekla přibližně 20 minut, dokud nezezlátly. Mezitím jsem si připravila dip. Libeček jsem nasekala najemno (vždycky si ho nejdřív otrhám a používám jenom ty lístky bez stonků), přidala jsem k němu prolisovanej česnek, rajčatovej protlak, olej, sůl a pepř a všechno jsem pořádně promíchala. Pak je potřeba ochutnávat. Nepřehánějte to ani s olejem, ani s česnekem. Dominovat by tam měl fakt ten libeček. To množství oleje i protlaku je přibližný, takže si dejte do misky vždycky nejdřív míň a pak přidávejte. Konzistence by měla bejt hustší, jako je ukázaný na fotce.

Kotlety jsem si podle rady přímo v řeznictví nařezala na tučný části a u kosti a jenom je osolila a opepřila. Na rozpálený pánvi jsem pak nejdřív opekla tučnej kraj kotlety (z toho se mi krásně pustil tuk, takže jsem nepotřebovala žádnej olej) a pak jsem je opejkala asi tři minuty z každý strany. Na pánev jsem během toho dala vždycky pokličku. Přiznám se, že je pro mě maso a jeho propečení celkem výzva. Beru to na vaření jako asi nejtěžší věc obecně. Dost často se mi u kotlety stává, že jí mám moc propečenou. Nějak na to nemám pořád žádnej správnej fígl, takže jestli něco máte, sem s tím:) Tahle se po delší době ale fakt povedla. Asi to bude taky tím, že byla hodně kvalitní a vysoká.

Jinak pokud nemůžete sehnat libeček, tak jsem ten dip zkoušela i s hladkolistou petrželkou a taky byl moc dobrej. S libečkem pro mě ale pořád zůstavá nejlepší♥

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA