Kateřina Lustigová - blogerka roku
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Hummus z červené čočky:

Kdyby mi to nebylo blbý, tak jím hummus klidně každej den! Naprosto jsem si chuť týhle pomazánky zamilovala. Dělám ho na různý způsoby, podle toho, co mám zrovna doma a vždycky si strašně pochutnám. Základem jídla je sezamová pasta tahini, která se dá koupit buď hotová nebo si ji můžete jednoduše za pár minut udělat doma. Je to rozhodně levnější varianta a v lednici mi vždycky vydrží dlouho (pokud si teda nedělám hummus každej den:D). Recept na domácí sezamovou pastu najdete tady.

Když jsem proto viděla zadání na další recept pro Globus, věděla jsem, že z červený čočky, dýňovejch semínek a lněnýho oleje udělám hummus. Vznikla z toho naprosto skvělá kombinace, která má takovou sladší chuť, než ten klasickej z cizrny. Určitě tuhle kombinaci zkuste, já se toho nemůžu nabažit!

Zároveň se tímto spouští další soutěžní týden pro Globus. Pokud máte nápad na recept, kde použijete ČERVENOU ČOČKU, DÝŇOVÁ SEMÍNKA A LNĚNÝ OLEJ, tak ho nezapomeňte zdokumentovat a nahrát na soutěžní web. Hraje se o dárkový koš v hodnotě 1.500 Kč plný produktů ze sekce „Zdravý svět“ a o hlavní výhru, kterou je poukázka na nákup v hodnotě 10.000 Kč do Globusu.

Soutěžní formulář a veškerý podrobnější info najdete na www.globus.cz/soutez.

Tak šup soutěžit! Držím vám palce a těším se, co vymyslíte vy♥

Co budete potřebovat:

2 porce, 10 minut + pečení zeleniny 25 minut

250 g červené čočky
4 větší mrkve
1 střední cibule
1 stroužek česneku
3 lžičky sezamové pasty tahini
1 lžička mleté kurkumy
1 vrchovatější lžička mletého římského kmínu
1/2 mletého chilli
šťáva z jednoho menšího citrónu
olivový olej
hrst dýňových semínek
čerstvý koriandr
sůl a čerstvě mletý pepř
lněný olej podle chuti

pečící papír

Postup:

Nejdřív jsem si připravila mrkev a cibuli. Obojí jsem oloupala a nakrájela na cca 4 cm velký kousky. Dala jsem do misky, zakápla trochou olivovýho oleje, přidala trošku mletýho římskýho kmínu, chilli, kurkumy a soli. Rukama jsem všechno promíchala a rozprostřela na plech na pečící papír. Takhle připravenou zeleninu jsem dala péct na 170 stupňů asi na 25 minut, dokud nezezlátla a nezměkla.

Mezitím jsem si uvařila čočku. Tentokrát jsem měla doma půlenou a ta je uvařená fakt rychle. Pořádně jsem ji propláchla a dala vařit do hrnce s lehce osolenou vodou. Vařila jsem doměkka – přibližně 10 minut. Je potřeba čočku ochutnávat. Měla by být měkká, ale zároveň malinko křupnout. Pak jsem ji scedila, nechala trošku vychladnout a dala do mixéru.

K čočce jsem pak přidala tahini, nasekanej česnek, chilli, kurkumu, římskej kmín, citrónovou šťávu (tu přidávám postupně, abych to nepřehnala na začátku), trochu olivovýho oleje, soli, pepře a na závěr upečenou zeleninu, kterou jsem taky nechala trošku zchladnout. Všechno jsem společně promixovala, přidala jsem ještě velkou hrst čerstvýho koriandru a když je potřeba, tak ještě olivovej olej (to když je hummus moc hustej). Znovu jsem promixovala a začala ochutnávat. Postupně jsem pak podle chuti přidávala ještě citrónovou šťávu, sůl, chilli, případně římskej kmín a podle konzistence olej. Chuť by měla bejt fakt výrazná, taková orientální.

Na závěr jsem si opekla dýňový semínka na suchý pánvi. Stačí minutka dvě, dokud semínka nezačnou praskat. Hummus jsem pak ozdobila nasekaným koriandrem, olivovým a lněným olejem a čerstvě opečenejma dýňovejma semínkama.

Nejradši ho mám s čerstvou zeleninou nebo s nějakou celozrnnou plackou:)

Tak šup do kuchyně!

K.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.