Kateřina Lustigová - blogerka roku
Gnudi s máslem a šalvějí:

Do chvíle, než jsem objevila Jamieho kuchařku Pohoda v kuchyni (doporučuju nejdřív přečíst moji recenzi knížky zde), jsem netušila, že nějaký Gnudi vůbec existujou. Proto je dobrý si kupovat kuchařky. Abyste objevovali nový jídla, nový chutě a nový postupy. Tenhle recept to splnil na sto procent. Hlavně proto, že mě naučil nepodceňovat suroviny. Když se tam jasně píše, že se má použít ta nejkvalitnější ricotta, tak by bylo fajn Jamieho poslechnout. Pak by se vám totiž ta řídká ricotta nelepila tolik na prsty a nemuseli byste používat lžičky. A z toho plyne ponaučení, že bych měla poslouchat strejdu Jamieho příště o trošku víc…

Jo a jinak se knedlíčky připravujou den předem a i když to zní možná složitě, jsou fakt jednoduchý:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co budete potřebovat:

3-4 osoby, 45 minut + 8 hodin odležení v lednici

Na Gnudi:

500 g nejkvalitnější ricotty (co nejhustší)
50 g strouhaného parmazánu
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
mouka semolina na podsypávání a obalování
špetka soli
špetka mletého černého pepře

K podávání:

máslo
čerstvá šalvěj
parmazán
citrónová šťáva

Postup:

Ricottu se solí, pepřem, parmazánem a muškátovým oříškem jsem společně zlehka promíchala. Směs jsem ochutnala a dochutila podle ještě podle sebe trošku. Muškátovej oříšek by tam měl bejt znát jenom trošku. Plech jsem posypala semolinou (moukou z tvrdé pšenice) a ze směsi ricotty jsem začala tvořit cca 3 cm velký knedlíčky. V tuhle chvíli jsem zjistila, že jsem koupila moc tekutou ricottu a proto jsem použila k tvoření knedlíčků lžičky. Pokud ale koupíte kvalitnější ricottu, půjde vám to i rukou. Knedlíčky jsem pak pořádně obalila v semolině a skládala jsem je vedle sebe na plech. Takhle připravenej plech jsem dala nepřikrytej na 8 hodin do lednice. Tím, že je nepřikryjeme, tak semolina líp ricottu vysuší a vytvoří na knedlíčkách takovej jemnej povlak.

Odpočinutý Gnudi jsem vařila ve vroucí osolený vodě cca 3 minuty. Je lepší je vařit po jednotlivejch porcích, aby se nepřevařily.  Mezitím jsem na pánvi na středním ohni rozpálila máslo (množství podle toho kolik máte rádi) a do másla dala pár lístků šalvěje. Tu jsem na másle jenom rychle opekla (musí bejt lehce křupavá a je to fakt rychlovka) a hned ji zase vyndala stranou. Na pánev s máslem jsem přendala hned z vody uvařený knedlíčky a přidala ještě lžíci vody z hrnce, kde se knedlíčky vařily. Když se máslo spojilo s vodou, přidala jsem pár kapek citrónový šťávy a trošku parmazánu. Knedlíčky jsem ve směsi másla trošku obalila, přendala je na talíř, polila je máslovou omáčkou, naskládala na ně opečenou šalvěj a zasypala je parmazánem. Takhle jsem postupovala s každou porcí.

Buďte na knedlíčky fakt něžný. Hlavně při vyndavání z vody a v pánvi, ať se vám neroztrhnou.

PS: jsou celkem dost sytý, tak abyste neměli velký oči…:)

Tak šup do kuchyně!

K.

p4040876
p4040882
p4040896
p4040903

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

p4040920

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

p4050966

OLYMPUS DIGITAL CAMERA