Kateřina Lustigová - blogerka roku
Dýňová polévka:

Receptů na dýňovou polívku na internetu existuje asi milion, takže to pro vás nebude nic novýho. Jenže dýně k podzimu prostě patří a musí se využít na maximum, dokud stojí pár korun. O tuhle sezónní dobrotu nechci ochudit ani můj deníček, takže tady máte mojí verzi s kokosovým mlíkem, zázvorem a mrkví.

dýňová polívka
Co budete potřebovat:

6 porcí, 40 minut

2 lžíce másla
1 střední dýni hokkaido
2 střední mrkve
1 střední šalotka
5 cm zázvoru
1 větší stroužek česneku
300 ml kokosového mléka
300-400 ml vody (podle potřeby)
1 chilli paprička (druh a množství záleží na vaší chuti)
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky kari
sůl a pepř
čerstvý koriandr

Postup:

Nejdřív jsem si připravila ingredience na další použití. Dýně hokkaido se nemusí loupat (pokud nemá nějak zvlášť ošklivou slupku), takže jsem ukrojila stopku, rozkrojila jsem ji na půl, vydlabala jsem semínka a nakrájela dýni asi na 4 cm velký kostky. Pak jsem na stejný kousky nakrájela oloupanou mrkev, nastrouhala jsem oloupaný zázvor a nasekala jsem šalotku, chilli a česnek najemno. Na másle jsem dozlatova opekla šalotku, k ní sem přidala česnek, zázvor, chilli papričku, římský kmín, kari a nechala ještě minutku opékat, aby se všechno hezky rozvonělo. Přidala jsem dýni s mrkví, sůl a pepř a všechno jsem zalila kokosovým mlíkem a vodou. Vodu přidávám postupně, protože dýně i mrkev je pokaždý jinak velká a spotřeba vody se trošku liší. Hrnec jsem přiklopila pokličkou a nechala na mírnym ohni vařit asi 20 minut do měkka. Do mrkve i dýně vždycky píchnu špičkou nože a podle toho se řídím. Pak polívku rozmixuju tyčovým mixérem a dochucuju solí a pepřem (občas je potřeba i trocha třtinového cukru). Hotovou polívku zdobím koriandrem a sušeným chilli.

Tak šup do kuchyně!

K.

dýňová polívka 2