Kateřina Lustigová - blogerka roku
Domácí semínkový chleba:

Celkem radikálně jsem omezila klasický pečivo. Neříkám, že si ho občas nedám, ale z velký části jím spíš celozrnný a semínkový chleby. Kupuju si vždycky ty balíčky v obchodech a pak mě napadlo, proč si vlastně takovej chleba neudělám sama. Vždycky je nejlepší, když víte, co přesně v tom chlebu je. Šumavu vám to sice nenahradí, ale kdo preferuje zdravější chleby, tak tohle určitě ocení.

Všechno, co tenhle chleba obsahuje mám většinou doma, protože semínka a oříšky si přidávám každej den do něčeho. Pokud doma tyhle ingredience nemáte, tak to bude ze začátku větší investice, ale věřte, že z nich chlebů uděláte dost a na chuti se vám to stokrát vrátí. Já v receptu používám ovesný vločky, ale pokud byste chtěli bezlepkovou verzi, použijte například pohankový nebo jáhlový. Co se týče semínek a ořechů, tak určitě můžete experimentovat. Použít můžete klidně vlašský nebo lískový ořechy místo mandlí a pekanů a přidat můžete třeba i dýňový semínka a ubrat ty slunečnicový. Nezapomeňte ale zachovat gramáž.

Originální s tímhle receptem rozhodně nejsem, protože i v ČR i v zahraničí je na něj na internetu asi sto podobnejch variant, ale to jenom dokazuje, jak moc skvělej je a jak moc ho musíte zkusit♥ Takže tady je moje verze…

Pa220073
Co budete potřebovat:

800 g bochník, 10 minut příprava + 2 hodiny odležení + cca 1 hodina pečení

160 g ovesných vloček (pohankových, jáhlových, špaldových..)
100 g drcených lněných semínek (můžou být ale i celá)
40 g pekanových ořechů
50 g neloupaných mandlí
200 g slunečnicových semínek
30 g chia semínek
20 g psyllia (rozpustná vláknina – kupuju v lékárně a je v receptu opravdu potřeba)
3 lžíce kokosového oleje
1 lžíce agáve sirupu
1 lžička soli
360 ml vody

klasická obdélníková forma 30×11 cm
pečící papír

Postup:

V míse jsem smíchala všechny suchý ingredience a pořádně jsem promíchala. Pak jsem k nim přidala rozpuštěnej kokosovej olej, agáve sirup a vodu. Znova jsem pořádně promíchala. Formu jsem si vystlala pečícím papírem – dala jsem na radu Zdendy Pohlreicha a papír předtím zmačkala – líp se s ním pak ve formě manipuluje a drží líp tvar. Do formy jsem pak přemístila semínkovou směs tak, aby byla ve všech koutech formy a horní část jsem uhladila – bude to spodní část chleba.  Takhle připravenou směs jsem nechala 2 hodiny odležet, aby do sebe semínka i psyllium nasákly vodu a chleba držel pohromadě.

Odleženou směs jsem pak dala péct do trouby na 200 stupňů na 25 minut a opekla jsem tak spodní část chleba. Potom jsem formu vyndala z trouby, chleba jsem i s pečícím papírem přendala na plech a obrátila ho opečenou částí dolů. Takhle jsem dala chleba do trouby na dalších 30 minut, dokud nebyl krásně opečenej a křupavej. Čas je orientační a řiďte se barvou chleba. V každý troubě to může bejt rozdíl třeba i 10 minut.

Hotovej chleba jsem nechala úplně vychladnout a pak jsem ho teprve krájela.

Až ho ochutnáte, tak pochopíte, jak vlastně semínkovej chleba chutná. S těma kupovanejma se to klasicky nedá srovnat!

PS: Chleba je dost sytej a pokud jste v domácnosti třeba jenom dva, je dobrý udělat poloviční množství. Pak bych doporučila nějakou menší formu, jinak bude hodně nízkej.

Tak šup do kuchyně!

K.

Pa222393
Pa222403
Pa222426
Pa222422
Pa222441
Pa222447
Pa220057
Pa220062
Pa220123
Pa220116