Kateřina Lustigová - blogerka roku
Cuketové špagety s rajčatovým pestem:

Cuketový špagety se staly v poslední době docela hit a po tom, co jsem je ochutnala na jedný akci, jsem pochopila proč. Zdravá verze špaget, která se dá kombinovat s klasickejma omáčkama, na který jsme zvyklá je fakt paráda. Tentokrát jsem si k nim udělala pesto ze sušenejch rajčat, ale určitě můžete stejně tak dobře použít i pesto bazalkový, koriandrový nebo z medvědího česneku. Dokážu si je představit dokonce i jako verzi Carbonara a Bolognese  (zkusím třeba příště). Já si špagety z cukety ještě trošku opejkam na pánvi, aby byly víc měkký, ale pokud chcete raw verzi, tak stačí vynechat krok s pánví a rovnou cuketu promíchat s pestem. A když vynecháte parmazán, budete z toho mít i veganský jídlo.

P9281427
Co budete potřebovat:

2 porce, 20 minut

2 střední cukety
10 cherry rajčat
60 g čerstvého špenátu (polovina balení ve vaničce)
40 g kešu oříšků
80 g sušených rajčat naložených v oleji
1 menší stroužek česneku
chilli paprička
parmazán
extra panenský olivový olej
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Začala jsem tím, že jsem do mixéru dala sušený rajčata, polovinu množství špenátu, kešu ořechy, česnek, trošku olivovýho oleje, trošku parmazánu, trošičku soli, čerstvýho pepře a asi dva centimetry dlouhej kousek chilli bez semínek (ty jsou nejpálivější). Všechno jsem dohromady promixovala a když byla potřeba, přilila jsem trošku oleje. S olejem to ale nepřehánějte, ať vám v něm pesto zbytečně neplave. Pokud chcete pesto jemnější, nejdřív promixujte pořádně samotný kešu oříšky a pak teprve přidejte zbytek ingrediencí.

Po pestu jsem si udělala špagety. Cuketu jsem si umyla pod studenou vodou, osušila a nakrájela pomocí speciální škrabky na špagety (já ji mám z Tescomy asi za osmdesát korun). Pokud máte spiralizér, použijte ten. Pokud nemáte ani ten, tak ještě můžete cuketu škrabkou nakrájet na tenký plátky. Na pánvi jsem si rozpálila trošičku oleje, opekla na něm dvě kolečka chilli papričky a přidala jsem nakrájený cuketový špagety. Ty jsem opejkala na středním plameni tak čtyři minutky, dokud trošku nezměkly. Pak jsem k nim přidala zbytek špenátu a nechala ho taky změknout.

Takhle připravenou směs cukety a špenátu jsem promíchala s hotovým pestem, přidala jsem čerstvý nakrájený rajčata, trošku parmazánu a bylo hotovo.

PS: Semínek v papričce se nejlíp zbavíte tak, že papričku dáte mezi ruce a trochu ji proválíte, jako kdybyste chtěli dělat váleček z těsta. Stejně tak ji můžete poválet trošku i na pracovní desce. Když s ní pak zatřesete, tak uslyšíte, že se zrníčka uvolnily. Pak stačí jenom odříznout stopku a zrníčka z papričky vysypat ven.

Tak šup do kuchyně!

K.

P9281370
P9281381
P9281384
P9281372
P9281390
P9281393
P9281437
P9281420
P9281435