Clafoutis s třešněmi:

Adamův děda nám zavolal, ať si k němu jedeme natrhat pár třešní a sjedeme k němu pro bylinky. Taková nabídka se rozhodně neodmítá a my jsme vyrazili. Místo pár třešní na zobání jsme si odvezli tři plný košíky a hromadu bylinek. Něco jsem rozdala sousedům a kamarádům, něco jsme snědli jen tak a ze zbytku jsem se rozhodla udělat nějakej novej koláč. Ptala jsem se vás, co jste pekli v poslední době z třešní vy a poradili jste mi právě Clafoutis. Upřímně nevím, jak se to čte, ale chutná tak strašně dobře, že si ho musíte taky určitě udělat. Název zní složitě, ale je to strašně jednoduchý. Je to vlastně taková francouzská bublanina.

Stejně dobře bude ale určitě chutnat i s jiným ovocem. Určitě zkuste experimentovat. Třeba s borůvkama by to bylo určitě taky super!

p7040911
Co budete potřebovat:

20 minut příprava + 30 minut pečení 

400 g vypeckovaných třešní
40 g celozrnné žitné mouky (lze použít i klasickou hladkou)
50 g mandlové mouky (najemno rozemleté mandle)
100 g třtinového cukru (jemně mletého)
1 vanilkový lusk
2 vejce
2 žloutky
250 ml smetany ke šlehání (31%)
špetka soli

máslo na vymazání formy
kulatá koláčová forma s průměrem 24 cm
cukr moučka na posypání koláče
šlehačka k podávání

Postup:

Ze všeho nejdřív jsem vypeckovala třešně. Dřív jsem to jak blázen dělala ručně, ale někdo mi jednou říkal, že to dělá brčkem, tak jsem to zkusila. No a ono to funguje a já si připadám, jako když jsem objevila Ameriku. Potřebujete ale takový to brčko z pevnějšího plastu. Věřím, že vy to určitě už znáte a kdo ne, tak nemáte zač. Vypeckovaný třešně jsem pak naskládala do formy, kterou jsem vymazala ještě před tím máslem. Pak jsem v misce smíchala všechny suchý ingredience (mouku, cukr, špetku soli), včetně vnitřku vanilkovýho lusku a pořádně jsem všecko promíchala. K týhle suchý směsi jsem přidala dva žloutky a dvě vejce a pak jsem přilila i smetanu. Všechno jsem pořádně promíchala, aby tam nebyly hrudky. Těsto (je docela řídký, ale má to tak bejt) jsem pak nalila přes třešně a dala péct do trouby vyhřátý na 180°C na 30 minut (nejdřív normálně a na posledních cca deset minut jsem zapnula horkej vzduch, aby měl koláč hezkou krustičku). Koláč jsem ke konci pečení kontrolovala klasicky špejlí, abych věděla, kdy přesně je hotovej.

Koláč byste měli nechat úplně vychladnout, pak se nejlíp krájí, ale ani já to nikdy nevydržím:)

Před podáváním ho pocukrujte a ozdobte ho domácí šlehačkou (vyšlehaná smetana ke šlehání).

Tak šup do kuchyně!

K.

p7040879
p7040872
p7040883
p7040892
p7040897
p7040898
p7040913
p7040923
p7040927